lördag 30 mars 2013

Nya tiden

Boktryckarkonsten (ca 1450), Columbus resa till Amerika (1492) och Luthers kritik av kyrkan (1517) är vändpunkter i Europas historia. Därför sätter man en gräns vid 1500 och kallar tiden därefter för nya tiden.
Fransmannen François Rabelais (ca1494-1553) skrev den satiriska boken Gargantua som handlar om en jätte som kommer till Paris. Han sätter sig på Notre Dame och dränker folk när han kissar, men för diskusioner med samtidens lärde.
Boken om Don Quijote, riddaren av den sorgliga skepnaden, skrevs av den spanska författaren Miguel de Cervantes (1547-1616). Det är en parodi på den tidens riddarromaner, men uttrycker också en ny humanistisk människosyn.

Shakespeare

William Shakespeare (1564-1616) är troligen litteraturhistoriens mest spelade dramatiker. Hans pjäser förmår fånga ständigt nya generationer åhörare. Detta beror dels på deras litterära kvaliteter, dels på att problemen är allmängiltiga, kärlek, svartsjuka, maktlystnad, skuld och tvivel. Allt detta gäller även nu, 400 år senare.
Shakespeare skrev ett trettiotal pjäser, tragedier som Hamlet, Romeo och Julia och Macbeth, komedier som Så tuktas en argbigga och Som ni behagar, historiska dramer som Rickard III och Julius Caesar samt sagospel som En midsommarnattsdröm och Stormen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.