onsdag 28 november 2012

Ulrike och kriget


Boken handlar om en flicka i Tyskland under andra världskriget. Temat med boken är fred, seger och storrike.
Flickan heter Ulrike Beckenbauer och är tolv år. Hon har bruna ögon och korta blonda hår och har tre bröder och lever med sin familj i ett litet hus i München. Hon är mycket religiös och är med i en ungdomsgrupp som är alla nazister. Hon har anmält tre av sina grannar och är stolt över sig själv att vara nazist. Hon tänker alltid vad hon gjorde med sina grannar. Hennes mamma jobbar i ett vapenfabrik och pappan är med i kriget på fronten. Hon är duktig i skolan och efter skolan så går hon i ungdomsgruppen. Kriget har börjat eftersom Tyskland förlorade första kriget. De allierade närmar sig och bomber varje dag. Hon tycker att kriget är fruktansvärt och ber alltid guden att inte låta de allierade vinna. Det är ransonering på mat. De får inte så mycket mat eftersom det är krig. varje dag närmar sig de allierade och bombar alla städer och det är Münchens tur. Det är kväll. Alla sover och då gick alarmet och alla vaknar och springer i källaren det är de skriker alla det är britternas och amerikanarnas flygplan som ska bomba staden. Ulrike springer ner med sina bröder i källaren för att ta skydd. Alla är i källaren och rädda och de hör den ljudet som kommer utifrån.

Alla är tysta och rädda Ulrike ber. Efter så sjunger alla den nationella sången och tycker om den.  Det tyst ute och det är slut. Alla kommer ut och det är mörkt och det brinner i några hus. Nästa dag så går hon till skolan och de har idrott ute alla leker och på en gång så hör de alarmet och alla får panik och springer Ulrike hjälper läraren och de går in i källaren . Skolans källare är mycket bättre och större. Det är britterna som kommit de bombar överallt all hör det och de har full träffat skolans tak ramlar ner all i källaren skriker.

När det är slut så går alla ute och allt har gått sönder det brinner överallt och Ulrike går hem när hon var framme så ser hon att huset är förstod hennes mamma är död hon har igen mamma nu. Henne pappa dog på väst fronten. Hon börjar gråta och skriker högt men ingen är där alla är döda det tyst över allt. Flickan som trodde på Hitler är ensam Tyskland har förlorat igen.

De allierade har vunnit kriget men Ulrike tror fortfarande på Hitler efter allt hon har gjort och har hänt. Först trodde hon på gud men inte längre för att hon tror att gud har ville och låtit de allierade vinna och hon är arg, arg på gud. USA soldater har intagit hela staden och de är över allt. Hitler är död och det är fred, men Ulrike är inte nöjd med freden. Hon är ensam, ensam för alltid .

Hitler propagandan lockade henne att tro på Hitler. Hon visste inte vad som var rätt. Hon blev liksom blind och hon anmälde fem familjer. Och hon trodde det var rätt.

Jag tycker att boken var mycket intressant och bra. För att allt som hände i boken var riktig och har hänt i verkligheten.  Om det var jag skulle jag inte ha gjort det som Ulrike gjorde. Boken handlade mest om kriget och hur folket drabbades av det. Från boken lär man sig att man inte ska tro på vem som helst och aldrig låta någon annan ta kontroll över dig. Jag tycker att författaren har gjort ett bra jobb när hon skrev om kriget. Man får som läsare tänka hur en man kan tar över hela landet och makten. Det var lätt och läsa den boken och mycket intressant.

                                             Rafe

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.