söndag 16 december 2012

Godnatt Mister Tom Skriven av Michelle Magorian


Inledning:
Detta är en historia om sorg, krig, vänskap, kärlek och förtroende. Den handlar om hur folket i England levde under andra världskriget: i det grå och fattiga London faller bomberna på ens huvud medan landskapet på landet är orört och stilla. Skillnaderna är så stora och för den lilla pojken Willie är det som två olika liv när han går från livet med sin mamma i London till dagarna med Mister Tom i den lilla byn Weirwold.


Personer:
William Beech är en fattig och tillbakadragen pojk på 9 år. När andra världskriget utbröt bestämde man att alla barn skulle evakueras från London p.g.a. bombningarna och Willie (som pojken kallades) blev flyttad till en liten by på landet, Weirwold. Där hamnar han hos Mister Tom och får bo hemma hos honom.
Willie är en väldigt tillbakadragen och ängslig person i början av boken. Livet med hans mamma har lärt honom att inte ta plats och han upprepar själv skrämt att han är en elak pojke. Han är nervös och orolig för att bli bestraffad, något som hade hänt ofta om man ser på alla de blåmärken och sår han har över hela kroppen. Till utseendet är han en mycket liten och smal person som ser ut att vara yngre än hans riktiga ålder.
Willie förändras dock allt eftersom han stannar hos mister Tom. När han inte längre blir lika strängt uppfostrad utan istället möts av kärlek och respekt så kan Willie växa både fysiskt och som person.


Personen som Willie får bo hos, mister Tom, heter egentligen Thomas Oakley. Liksom Willie är Tom en ensam person, för han lever med sin hund Sammy bredvid kyrkogården i Weirwold och har egentligen inte umgåtts med så många andra sedan hans fru och son dog. Istället har han isolerat sig både fysiskt och när det kommer till relationer.
Man förstår ändå ganska snabbt att Tom är en mycket snäll och omtänksam människa när man ser hur han tar hand om Willie. Det är som att Willie får honom att börja engagera sig i människor igen och Tom blir så småningom en riktigt varm person.
Zacharias Wrench är en vän som Willie lär känna i skolan i Weirwold. Han är en person som kmmer nära Willie, både genom att de kan dela glädje men också sorg tillsammans.Handling:Boken handlar om hur en evakuering från London till landet under andra världskriget blir början på en förändring för Willie men också om hur han blir början på en förändring för andra. Livet i den lilla byn Weirwold chockar Willie eftersom han för första gången får uppleva vad vänlighet och kärlek är. Mister Tom som råkar vara den som Willie får bo hos ger honom inte bara fysiska saker som han aldrig har fått innan utan också känslomässiga saker. T.ex. så får Willie för första gången ett eget rum där han får ligga i sängen och inte under den. Alla dessa nya saker påverkar Willie att utvecklas till en gladare och starkare pojke.

På samma sätt påverkar också Willie Mister Tom. Den vuxne mannen som innan Willie kom hade fått höra en hel del rykten om hur barn från storstaden är (stökiga och busiga) blir förvånad när han ser den spinkiga och rädda Willie. Han blir förskräckt när han tänker på vad som kan ha fått en pojke att bli så rädd som Willie är och blir beskyddande. Så småningom inser han att han är riktigt fäst vid den lille pojken och deras relation går från att Willie tror att Tom är en sträng gammal gubbe till att han kallar Tom för sin pappa.

Allt flyter på väl i Weirwold och Willie både går i skolan och skaffar sig kompisar. Plötsligt kommer dock ett brev från London där Willies mamma skriver att hon är sjuk och ber honom komma tillbaka till London. Willie åker hem fastän att han inte vill det, men han lovar att han ska skriva till Tom. Men veckor och månader går utan att Tom får något brev, och Tom blir allt mer orolig. Till slut bestämmer han sig för att ge sig iväg till staden för att leta efter Willie. Väl i London hittar han Willie, fast i ett mycket bedrövligt skick: mamman har gett sig på Willie och Tom hittar honom fastbunden vid en alkov med en död bebis i famnen. Tom bestämmer sig där och då för att ta med sig Willie hem till Weirwold där Willie ska få stanna och bo.

Miljö:Jag tycker att miljön var bra beskriven. Boken får med hur det var i London under andra världskriget och det finns många detaljer som gör att man får en känsla av hur det faktiskt var. Man får en förståelse för skillnaden mellan den öppna och fridfulla miljön på landet och den rädda storstaden. Bilden av att alla hade gasmask med sig när dem gick ut och beskrivningarna av flyglarmet tycker jag var ett riktig bra sätt att visa hur det var i London då det var så myndigheterna larmade folket när bomberna föll.
Vad jag tycker om boken:Jag tycker att boken var en av dem bättre böckerna jag läst. Historien är lätt att komma in i utan någon lång introduktion och det händer något direkt. Boken är enkelt skriven och är lätt att läsa, samtidigt som historien är djup. Det känns som berättelsen har en bra mening och författaren har även lyckats med att få läsaren att känna för Willie eller Tom. Det är en berättelse som både är sorglig och fin på samma gång.


Marcus 9A

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.