söndag 16 december 2012

Hon kallades Leni


Boken som jag har läst heter “Hon kallades Leni”. Den handlar om en ung judinna vid namn Leni Freiwald och hennes uppväxt under andra världskriget. Leni är ett tyst och känsligt barn som längtar efter moderns kärlek som hon inte får hemma. Leni skickades som en ung liten flicka till Tyskland för “omskolning” och bor tillsammans med sin styvmor, mormor och bror Raul i Lange Wiese som ligger i västra Tyskland. Leni var egentligen en tjeckisk jude, men hon visste själv inte sin egentliga bakgrund som bortförd barn förrän senare i livet. Hennes mål var att hitta sin biologiska mamma under andra världskriget som låg där ute någonstans i Tjeckoslovakien. Hon hade fått hjälp av herr Baum som var hennes tyska lärare och han hjälpte till med att skicka brev till Tjeckoslovakien. Han frågade om dom hade hört talas om Vlastimil som var Lenis pappa. Men i ett brev som dom hade skickat tillbaka så hade dom sagt att mamman till Leni lever men inte pappan som avrättades av Gestapo.

Författaren Zdenka Bezdekova skriver boken utifrån Lenis perspektiv. Boken är skriven mycket i dialog-form och Leni säger hur hon upplever det personer runtomkring henne säger till henne. Exempelvis hur hennes olika lärare var mot henne som skiljde sig väldigt mycket från varandra. Herr Baum var trevlig och kallade inte döda soldater för hjältar till skillnad från fröken Schwarz. Leni var förvirrad först av allt folk sade till henne om olika syner på kriget men även om hennes egen bakgrund som hon själv inte kände till. Leni var tjeckisk och inte tyska som hon själv trodde och trots att hon var jättesårad av att få veta sanningen om att hennes tyska familj inte var hennes riktiga är hon en stark flicka som känner hopp och glädje mot slutet av att få hitta sin riktiga mamma.

För mig är Leni ett exempel på hur ett barn hade det under andra världskriget, framförallt barn som tillhörde en viss folkgrupp som var offer för nazismen, i detta fall judarna. Boken beskriver hur det kunde vara under andra världskriget, och efter krigets slut för såna som Leni som blev utsatt av hat i skolan av kamrater och även av läraren som försökte påverka henne till att tro att det tyskarna gjorde var rätt, men Leni var som sagt smart och kritiserade nazistiska tankar som var vanligt även efter kriget.

Jag kan rekommendera denna boken till folk som vill ha en djupare förståelse om andra världskriget. Jag tycker att boken är välskriven och dessutom jättebra.

Bledar 9C

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.