söndag 16 december 2012

Anne Franks dagbok


Boken innehåller ju ett flertal huvudpersoner, men Anne själv är så klart den mest självklara. Förutom sig själv skriver hon bl.a. om sin syster Margot, sin mamma, sin pappa, herr van Daan, fru van Daan och deras son Peter.Boken handlar om Anne Frank och hennes flykt undan nazisterna. Anne Franks dagbok handlar om Annes liv och hur de levde ett gott liv trotts att de var judar. Men detta varade inte länge utan kort därefter fick de ett inkallelse brev med begäran att Annes storasyster Margo, ska vara närvarande vid ett SS upprop. När de väll fick detta inkallelse brevet så var de ju tvnugna att fly. Familjen flydde då till faderns firma, där det fanns ett bakomliggande gårdshus. Där de levde tillsammans med en annan familj i 2 år, i de tysta och gömda. Efter två år arresterades de av Gestapo och fördes till koncentration lägren, av de åtta som bodde i gårdshuset överlevde endast en. Annes far som då var den enda överlevande av dom, hittar hennes dagbok och får den publicerad.

Hon förändrats naturligtvis under bokens gång. Vilket beror på att hon blir äldre och att situationen gör så att hon måste ta vuxna beslut. Men innan dess var hon en vanlig tonåring med vanliga tonårsbekymmer. Anne skriver även om vad hon känner för allt detta och varför ingen försöker stoppa kriget. Hon börjar bli allt mer djupare och börjar tänka på judarnas rättigheter.

Handlingen utspelar sig som sagt under andra världskriget i Holland. Gårdshuset och livet där, beskrivs nästan in i minsta detalj. Anne är mycket målande i sina berättelser om huset och invånarna. Hon beskriver sina känslor på ett sånt sätt att man nästan kan känna de själv. Detta är ju en dagbok så självklart så skrevs den i kronologisk ordning.

Jag tycker att boken är jätte bra, den var underhållande, intressant och talande. Jag älskar hur hon tar upp de här med att ingen gör något åt kriget, och pratar med dagboken som om de är en egen person. Det som är så bra med denna dagboken är att hennes berättelser är så målade och känsloväckande. Det som var lite sådär var, att hon berättade in i minsta detalj som gjorde så att boken ibland blev långtråkig.


Ros 9A

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.