söndag 16 december 2012

Frivilliga av Kalle Guettler

Denna boken är inte skriven i kronologisk ordning. Författaren hoppar över till andra personers liv då och då. Den är skriven av Kalle Guettler. Som berättar om sin farbror "jan" och sin farbrors älskade "liv".
Denna boken handlar om 2 människors liv under andra världskriget. Det är Kalle Guettler som berättar en sann historia med fakta mycket fakta om andra världskriget, då hans norske farbror "jan" utbildade sig till kemi ingenjör i Berlin. Jan tyckte att tyskarna hade en bra ledare och de skulle ledas genom lycka. Det var innan Hitler tog makten och började sträva efter mer makt. Sedan när Polen blev invaderat av Hitler så ändrades Jans syn av Tyskland. Han åkte hem till sitt hemland Norge. Jan ville vara emot Hitler. Så han bestämde sig för att gå med i den frivilliga svenska marinkåren. Han färdades med marinkåren till Finland och efter vinterkriget. Men de kunde inte hålla emot de tyska trupperna, och förlorade kriget. Desamma hände Norge. Men Danmark kapitulerade omedelbart. Till slut stupade Jan i den sista striden vid Normandie, Frankrike. Han blev skjuten till döds.
Bokens språk är väl avancerat eftersom den innehåller mycket ord som man använder inom militären. Men boken var lätt att förstå.
Jan var en god och omtänksam man. Han gillade att vandra uppe i de norska fjällen där det var lugnt och fina utsikter. Han gillade att vara ensam. Han gick upp till fjällen för att kunna rensa alla tankar. Han tycker om att hjälpa människor i nöd. Det märkte jag när han gick med den frivilliga marinkåren och när han hjälpte de människor i en fattig by i Norge. Han gillar naturen och han är en frihetskämpe.det är även "Liv" som är modig och kämpar för sitt mål. I en bild kan man se att både Liv och Jan var unga i sina dagar. Liv var vacker och hade ett blondfärgat hår. Jan hade svart färgat hår och han bar oftast uniform. Vilket kvinnor tycker är stiligt. Denna bok utspelar sig i början och till slutet av andra världskriget, i Europa.
Jag tycker att boken är fantastiskt spännande och intressant. Det jag gillar med boken är att man ser kriget ifrån Jans perspektiv, som en vanlig medborgare och soldat. Jag skulle rekommendera den till alla som gillar att läsa om historia och krigs böcker. Titeln tolkade jag som att Jan gick med frivilligt med i marinkåren utan att någon föreslog det. Det tycker jag är modigt och patriotiskt för sitt land och hela Europa. Jag tror att me denna boken ville författaren visa alla läsare att man inte behöver göra ont P.g.a rädsla eller grupptryck. Att man bör stå emot människor som Hitler och visa de att de goda alltid vinner. Men man klarar bara av det när man har mod och längtan efter frihet för alla människor. Som Jan gjorde. Om jag skulle skriva en bok hade det handlat om frihet och människans värde i ett sammanhang med krig och slaveri.


Hussein 9A

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.