söndag 16 december 2012

Han hette Jan

Han hette Jan

Författaren heter Irina Korschunow.

Boken handlar om en tysktjej som heter Regine Markens. Regine gömmer sig i boken, nu i en vindskammare på henningsgården i Steinberg. Tiden på vindskammaren i väntan på att andravärlds kriget ska ta slut, så berättar hon om hur det var innan allt detta hände och om sitt förhållande med en polsk kille. Vilket ha lett till att hon är där hon är just nu. I väntan på sin kära polska pojkvän Jan.

De viktigaste personerna i boken är Jan och Regine. Jan är en polsk krigsfånge som jobbar i Tyskland. Jan var 23 när han träffade Regine. Regine är Tysk och blir kär i Jan vid nästan första gången hon träffade honom. Regine är 17 år och bor med sin mamma i en vindskammare. I början av boken var Regine väldigt blind när det gällde Hitler, hon tyckte att han var bra för Tyskland. Men när hon träffade Jan ändrades allt och hon fick en väldigt klar bild på hur hemsk Hitler var.

Boken utspelar sig i Tyskland vid andra världsskriver. Ofta hemma hos Regine eller hos Stefan en som Jan arbetar åt.

Författaren andvänder en del svåra ord ibland, men det inte svårt att läsa. Dock kan det vara svårt att hänga med i boken. Boken är från Regines tankar och man ser allt så som Regine ser det.

Jag gillade boken väldigt mycket eftersom det var lite som förbjuden kärleken. Vilket är väldigt fint att läsa. Boken börjar väldigt snabbt så det blir kul att läsa. Boken får än att tänka på hur det var under andra världsskriget och om hur det skulle vara att dölja sin kärlek till alla. Att det skulle vara olagligt att vara tillsammans med mannen jag älskar. Boken väcker även många tankar om allt möjligt mycket om kärlek och andra väldsskriget. Jag rekommenderar boken till alla som gillar att läsa om kärlek.  


Emily 9A

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.