måndag 10 december 2012

Le, Smilja

                                  
Handling:

Boken Le, Smilja handlar om en 16 årig tjej som lever ett helt vanligt liv med sin mamma,  Helena, pappa Drago och hennes bror Petar. En dag när de får höra att kriget är på väg till deras stad Iljava så blir de rädda. Smilja tappar kontakt med sin bästa kompis Daniela eftersom Daniela är serb och Smilja muslim. En dag så hittar Smilja ett brev på hennes säng. Brevet var skrivet av hennes bror Petar som berättar att han har anmält sig till milisen och att han är tillbaka om några dagar. Dagarna går och Petar kommer inte tillbaka. Familjen får ett besked att Petar är död. Under dagarna som går träffar Smilja en vanlig tonårs kille med långt svart hår vid namn Marko. Smilja förälskar sig i flyktingen Marko som bär på en hemlighet som har med kriget att göra. Snart så blir deras hus ockuperat av serbiska militären bla var deras granne Milan med i den serbiska militären. Smilja och hennes familj blir tvungna att fly till ett flyktingläger lite utanför staden Iljava. Där blir hennes pappa Drago tvungen att lämna de och gå med de andra muslimska männen och Marko bara försvann. Efter flera månader kommer Marko tillbaka och Smilja har fått vetat sanningen om Marko, men hon är fortfarande förälskad i honom och därför lämnar hon honom inte. Marko berättar hur farligt det är och förslår att Smilja, hennes mamma Helena och Marko ska fly från Bosnien och det gör de.

Personer:

Personerna i boken beskrivs mest genom handlingar. Tex när Smilja ser sig i spegeln då beskrivs hon hur hon ser ut.
Smilja är huvudpersonen i boken. Smilja är en 16 årig tjej med långt kastanjebrunt hår och har mörkblå ögon. Smilja är ganska blyg och vill alla väl. Hon tycker synd om nästan alla som hon träffar. Under boken så förändras Smiljas utseende mycket. Hon blir magrare och hennes hår är inte lika ‘’snyggt’’ (som honbeskriver det) som det var förut. Smiljas mål i boken är att hitta sin familj och se att de mår bra. Hon bryr sig även mycket om var Marko är och hur Daniela mår. Smilja får veta senare i boken att hennes mormor har sökt efter hennes och hennes mamma och då bestämmer Smilja att skriva ett brev till sin mormor Katarina.
Två andra personer som är viktiga i boken är Smiljas kompis Daniela och Smiljas ‘’pojkvän’’ Marko (men hans riktiga namn är Zoran). Daniela är en tjej med med långt svart hår och underbara ögon. Hon är slank och har en spänstig kropp. Daniela är ganska snäll, men eftersom hon är serb så får hon inte umgås med Smilja. I boken så undviker Daniela, Smilja och vill inte ens säga hej till henne.
Marko eller Zoran som är hans riktiga namn är ganska hemlighetsfull under boken gång. Han berättar inte allt för Smilja även om hon är öppen och säger allt till honom så vågar han inte säga vem han egentligen är. Marko har svart långt hår och stora svarta ögon, men han klipper sedan av det långa svarta håret.

Miljö och tid:

Boken utspelas i Bosnien i provinsstaden Iljava under kriget i Jugoslaviens tid. Boken utspelas under 8 månader. Staden Iljava ligger i den nordöstliga delen av Bosnien mellan två berg. Miljön beskrivs inte ganska tydligt i boken, men eftersom boken utspelas på många platser så är det lite svårt att säga. Flyktingslägret där de ‘’bodde’’ i ca 5 månader är ganska litet och har några små tält där man bla sover och lagar mat. Flyktingslägret ligger någonstans i norr mellan gränsen till Kroatien från Bosnien.
Miljön påverkar människorna ganska mycket. Människorna kan inte tvätta sig regelbundet utan man får ett ransoneringskort. Då får man en tid när man kan använda duschen. Folket fryser till döds eftersom de inte har det de behöver för att överleva tex kläder, mat och täcken.
Bokens utspelas under en ganska lång period ca 5 månader. Tiden spelar inte någon större roll, men ju mer kriget pågår desto fler människor drabbas av kylan och av svält. Författaren Torben Poulsen berättar boken i kronologisk ordning.

Språk:

Författaren använder inte så vardagliga ord utan han använder lite svåra ord och uttryck, men beskrivningarna på personer är väldigt tydliga och målande.
I vissa tillfällen är författarens stil seg, men ibland så är den energisk. Det varierar. Det beror på vilken händelse det är.
Författaren uttrycker ganska många känslor när han berättar boken. Personerna är väldigt uttrycksfulla och man förstår när någon är glad eller när någon är ledsen.

Egna synpunkter:

Jag tycket att boken var lite seg i början. Man fattade inte riktigt allt, men ju mer man läste ju mer blev man beroende. Boken har ganska många handlingar och den berättar hur en flicka i tonåren försöker att leva med kriget och samtidigt så blir hon kär. Boken är väldigt bra för ungdomar runt 14-18 år. Den beskriver hur ett liv bara kan ändras på bara några månader även veckor. Boken bästa del var då när hon första gången träffar Marko. Jag skulle rekommendera denna boken till alla i tonåren. Den passar verkligen dagens situation vi lever. Det är många flyktingar som har haft det eller har det svårt och denna berättelsen berättar hur de har det.
Jag identifierade mig inte med någon av personerna eftersom jag har inte varit med om något krig eller om något hemskt.
Titeln Le, Smilja tror jag är för att hon kämpar hårt genom livet och flera gånger i boken när hon har det tufft så säger hon till sig le, Smilja du är finast så.
Slutet på boken var ganska bra. Den gör så att man vill läsa fortsättningarna av boken ‘’ Le, Smilja’’.
Den får mig att tänka vad min familj har gått igenom och hur jobbigt de har haft det. Inte bara de utan också andra flyktingar som gick igenom det tuffa kriget.
Jag tror att författaren vill ge en förklaring till alla danska ungdomar ( eftersom författaren är dansk)  varför det kom plötsligt tusentals flyktingar strömmades till Danmark.
Jag skulle själv kunna skriva en bok om något som har hänt på riktigt. En sann historia som någon har varit med om. Det behöver inte vara något hemsk. Det kan vara om något som har gjort ens liv till något man aldrig kommer att ångra!

/Amra Kaltak 9c

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.