söndag 16 december 2012

Hon kallades Leni

                  
Boken utspelas vid slutet av andra världskriget. Bokens genre har drama och historia. Boken var inte svår att förstå men det var svårt med namnen.
Författaren heter Zdenka Bezdekova, hon föddes år 1907 i södra Böhmen. Hon studerade tjeckiska och franska vid universitet Karlova som ligger i Prag. Hon skriver barnböcker men hon har också skrivit romaner för vuxna och lite noveller och essäser. Hon har också skrivit boken "Lilla Zdena" och "Den kloka hunden".


Bokens huvudperson heter Leni Freiwald men hennes riktiga namn är Alena Sykorov. Leni är mellan 10-14 år. Leni är en blygsam person som Gillar att baka kakor och hon är väldigt tyst, hon gillar att tänka på sina drömmar, hon gillar inte kriget. Hon bodde med sin familj och det var Hennes bror Raul som är 11 år. Hennes bror Raul står det att han var med i Hitlerjugend där han lärde sig kasta sten och kniv och hur han sköt fåglar. Hennes mormor Matylda tyckte inte om soldater och kriget. Hon hade ingen pappa för han gick ut i kriget och dog. Hennes mamma Ros Freiwald var en sträng mamma men hon gillade sin son Raul. Leni kommer egenligen från Tjeckoslovakien men hon bor i Tyskland i ett litet hus Herrnstadt i västtyskland. Det stog inte så mycket i boken om Leni men jag tror att hon såg ut så här: Hon hade brunt hår ner till axlarna lite stora brunfärgade ögon och inte så lång eller kort.
Boken utspelar sig i Västtyskland i staden Herrnstad. Det var i början av vintern och där de bodde var det små gator med små affärer. Det brukade inte vara så mycket ljud men det var bara tågen som lät.

Boken handlar om en liten flicka som heter Leni Freiwald men egentligen är hon från Tjeckoslovakien. Tyskarna förde henne till Tyskland när hon var en liten bebis där hon skulle "nyuppfostras" till tysk. Hon blir stor och börjar gå i skola men en dag hör hon sin låtsas mamma Rosa Freiwald prata med Lenis mormor om att dem adopterade Leni för att Rosas man ville ha en flicka. Hon hörde dem säga att hon var från Tjeckoslovakien och nästa dag går hon till majoren och frågar om saknade barn från tjeckien men det finns bara pojkar. Hon tar hjälp av sin lärare Wolfgang Baum och sin kompis Toni. Lenis Problem var att hon inte visste vad hon egentligen hette men en natt hör hon sin låtsas mamma prata om Lenis väska som ligger i källaren. När Leni var ensam hemma en dag Går hon till källaren och tar fram väskan och när hon öppnar den ser hon massa kläder och under kläderna hittar hon en lapp där det står Några bokstäver om hennes riktiga identitet. Hon gick till registret en dag och dem frågade om hon kände någon i Böhmen för då skulle den personen lämna en efterlysning om henne. Hon hade en klasskompis som hette Erna som bodde där och då bad hon sin lärare att skicka ett brev till henne. Några veckor senare fick dem ett svar att Lenis riktiga identitet var Alena Sykorov och är dotter till Vlastimil Sykora och Jarmila Sykorova. Hennes riktiga far avrättades och att hennes syster hade dött i koncetrationslägret men mamman överlevde. Några veckor senare får Alena hjälp av registret för att resa till sin riktiga familj i Tjeckoslovakien. Hon sover över en natt i röda korset sedan tar hon ett tåg till Tjeckoslovakien. När hon kommer fram går hon av tåget och där ser hon sin riktiga mamma, en smal vacker dam med brunt hår och blå ögon. Alenas problem löstes genom att hon fick hjälp av registret att få resa tilbaka till sin riktiga familj i Tjeckoslovakien. Boken hade inga pojkvänner eller flickvänner det var om familjen och vänner.
Bästa händelsen i boken var slutet när hon träffar sin riktiga mamma och då känner hon kärleken för första gången. Det var inte så mycket citat i boken. Boken var långtråkig men dem sista sidorna i boken var mest spännande för att hon får veta sin riktiga identitet. Boken passar för barn vid 12 år.


Mohamed Aboutakah 9b

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.